Foredrag

Lokalhistoriske foredrag er alltid populære. Opp gjennom årene harjeg hatt flere hundre med forskjellige tema over hele Trøndelag. Arrangørene har vært bedrifter, kommuner, lag og foreninger. Gjennom “Den Kulturelle Skolesekken” har jeg sammen med Thomas Brøndbo besøkt de fleste ungdomsskoler i gamle Nord Trøndelag fylke.

Foredragene utvikles hele tiden, og nye temaer lages stadig.


Eksempel på foredrag og tema jeg kan bookes til.

Pris kr 150,-

Namsos og Liverpool – Ruiner og sjøgutter, Trønderrock og Merseybeat
To helt forskjellige byer i to forskjellige land. Kan det være noe felles som har ført til en på mange måter lik utvikling. Kan to industribyer som begge ble ødelagt under krigen, og befolkningen gjennom 1950 og 60 tallet ofte levde i trangboddhet uten de store kulturelle tilbud ha følt på de samme tingene. Kunne ungdommene i motkulturens tid hatt se samme drømmene. Kan sjøguttene fra begge steder som kom hjem fra sine turer ute i den store verden ha tatt med seg noen ideer hjem. Kan det bli musikk av slikt...

Krigen i Namsos – ved to som syklet mellom bombene..
Se og hør den dramatiske historien fra dagbøkene og fotoalbumene til to unge gutter som bestemte seg for å sykle inn til sentrum mens bombingen pågikk. Ungdommenes fantastiske fortellinger er ledsaget av deres egne fotografier og autentiske filmklipp beskrevet av guttene selv. Med stor fare for eget liv har de dokumentert det største redselsdøgnet i byens historie.

Trønderrock – hvordan oppsto den

BegrepetTrønderrock ble første gang brukt av den unge journalisten Bertil Lien tidlig på 1970 tallet. Han mente det kunne være passende for en musikk og et band som som spilte progressiv rock ispedd trekkspill, congas, mandolin og uttrykte tjo og hei oppi alt dette. Prudence het bandet, og musikken var helt nyskapende. Men hvordan kom den til, og hvorfor låt det slik. Det er antakelig ikke bare en tilfeldighet. Hør hvordan musikalske tradisjoner og en by som slikket sine etterkrigs sår skapte et uttrykk ingen hadde hørt før,men som 50 år senere står stødigere enn noen gang.


Denne er laget for å fremføres sammen med Thomas Brøndbo der han synger relevante typiske sanger gjennom hele presentasjonen.

Byvandring anno år 1900
Med utgangspunkt i Namsos fotografen Wilhelm Thome sine fantastiske fotografier gjør vi en byvandring i og utenfor sentrum omkring år 1900. Fotografiene er av en slik teknisk og fotografisk kvalitet at det er en oppdagelsesreise å zoome seg inn i de. Bli med på en spasertur i byens flotte gater for 120 år siden, og opplev hverdagsdetaljer som ikke står i historiebøkene.

Namdalen fra lufta
Påstanden om at Namdalen er et Norge i miniatyr er helt riktig. Hver uke er jeg ett eller annet sted i distriktet for å fotografere. Den ene dagen i Lierne, den neste på Leka. Hver gang slår det meg hvor spennende og vakkert det er i dette området fra skog og fjell ved -svenskegrensa til den ytterste nakne øy. Små og større steder med sine særpreg og sin historie finnes over alt. I denne presentasjonen flyr vi med drone over flere av disse stedene. Flotte fotografier fra steder mange bare har hørt om, men ikke besøkt.

Vi bygger på ny
I en periode på omtrent 70 år skulle Namsos for fjerde gang bygges helt fra grunnen. Tidligere har byen brent ned to ganger, og om ikke det var nok ble den til sist bombet sønder og sammen. Man skulle tro dette tok motet fra alle og enhver, men ikke Namsos by`s befolkning. Tvert imot, her var det optimisme å spore. Hør og se hvordan folk bodde, og hvor de arbeidet. Hva gjorde de på fritiden sommer som vinter. Og hvor kom musikken inn i bildet? Bli med på et gjensyn fra vår nære fortid.